• TECHNIK WETERYNARII

    Najważniejsze zadanie i czynność w tym zawodzie to pomaganie lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt. Technik weterynarz określa prawidłową i nieprawidłową budowę zwierząt, jak również pełni nadzór sanitarno-weterynaryjny nad produkcją, składaniem, transportem i obrotem artykułami pochodzenia zwierzęcego. Ponadto asystuje przy zabiegach weterynaryjnych oraz udziela zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych przypadkach.

  • TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU

    Do najważniejszych zadań technika architektury krajobrazu należy przygotowywanie, urządzanie i pielęgnacja terenów zieleni, produkcja roślin ozdobnych i materiałów szkółkarskich. Ponadto istotną umiejętnością jest planowanie i projektowanie trawników, rabat bylinowych, nasadzeń drzew i krzewów. Technik architektury krajobrazu musi umieć posługiwać się dokumentacją projektową w poszczególnych etapach realizacji działań. Ciekawą formą wykonywanych zadań w tym zawodzie może stać się tworzenie dekoracji roślinnych do wystroju wnętrz..

  • TECHNIK HODOWCA KONI

    Do najważniejszych zadań w tym zawodzie należy planowanie i organizowanie wszelkich prac dotyczących hodowli koni, a w tym zapewnienie im odpowiedniej ilości i jakości pasz, odpowiednich warunków stajennych, dbanie o właściwą i systematyczną pielęgnację. Należy posiadać umiejętności poprawnej jazdy konnej. To atutów tego zawodu należy również umiejętność organizowania imprez hipicznych i przeglądów hodowlanych.

  • TECHNIK ROLNIK

    Do najważniejszych czynności w zawodzie technik rolnik należy wykonywanie prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą, jak również prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich. Do specyfiki tego zawodu należy również umiejętność właściwej eksploatacji maszyn i sprzętu rolniczego. Należy również pamiętać o wiedzy ekonomicznej, która jest niezbędna do prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji.

  • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

    Do najważniejszych umiejętności technika żywienia należy przygotowywanie potraw i napojów, czyli posiada wiedzę i doświadczenie potrzebne w pracy kucharza. Ponadto w zawodzie tym można organizować, nadzorować i kierować pracą w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Technik żywienia obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, opracowuje jadłospisy oraz zestawy potraw, nadzoruje przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP w placówkach gastronomicznych, prowadzi kalkulację cen sprzedaży oraz dokumentację rozliczeniową i techniczną.

technik weterynarii

TECHNIK WETERYNARII

SPECYFIKACJA ZAWODU


Praca ze zwierzętami i pomoc niesiona im w sytuacji choroby, to marzenie tych uczniów, którzy zdecydowali się wybrać ten kierunek. Jeśli chcesz być jednym z nich, masz szansę uczestniczenia w zajęciach, które budzą wyjątkowe emocje i fascynację.
ZADANIA I CZYNNOŚCI:
Najważniejsze zadanie i czynność w tym zawodzie to pomaganie lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt. Technik weterynarz określa prawidłową i nieprawidłową budowę zwierząt, jak również pełni nadzór sanitarno-weterynaryjny nad produkcją, składaniem, transportem i obrotem artykułami pochodzenia zwierzęcego. Ponadto asystuje przy zabiegach weterynaryjnych oraz udziela zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych przypadkach.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:
Technik weterynarii może pracować w lecznicach i przychodniach dla zwierząt, w punktach weterynaryjnych oraz zakładach higieny weterynaryjnej. Może także być zatrudniony w laboratoriach weterynaryjnych, rzeźniach, zakładach inspekcji weterynaryjnej, w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierzętami hodowlanymi oraz w ośrodkach gminnej służby rolnej.
Poniżej przedstawiamy istotne informacje związane z nauczanym w szkole zawodem technik weterynarii, a w specyfikacji po prawej stronie można wyszukać szczegółowe dane dotyczące przedmiotów, języków, przedmiotów rozszerzonych i uzyskiwanych kwalifikacji (w ciągu trwania nauki w technikum uczeń na różnych poziomach zdaje tzw. kwalifikacje, które stanowią o uzyskaniu przez ucznia odpowiedniego tytułu zawodowego).
  • Czteroletni cykl kształcenia, podczas którego przygotowujemy uczniów do zewnętrznych egzaminów zawodowych i matury, a w perspektywie do studiów wyższych. Jako szkoła spełniamy wszelkie normy Ośrodka Egzaminacyjnego, dlatego egzaminy zawodowe zewnętrzne (tzw. kwalifikacje) uczniowie zdają na terenie szkoły.

  • Zapewniamy doskonały poziom nauki, dzięki doświadczonej i wykwalifikowanej kadrze, łączącej wiedzę z praktyką (nasi nauczyciele zawodu technik weterynarii to doświadczeni inseminatorzy, lekarze weterynarii prowadzący własną praktykę).

  • Szkoła jest pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dzięki czemu nasi uczniowie zyskują doświadczenie zawodowe podczas zajęć z kadrą akademicką. Ponadto co roku uczestniczymy w Olimpiadzie WiUR organizowanej przez Uniwersytet zdobywając najwyższe miejsca i wyróżnienia (indeks Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu).

  • Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że zajęcia w poszczególnych pracowniach (bloki przedmiotów zawodowych praktycznych) wspomagane są poprzez bezpośrednie działania praktyczne w szkolnym gospodarstwie rolnym (zwłaszcza hodowla bydła i innych zwierząt gospodarskich), co stanowi wyjątkowy atut na tle innych szkół kształcących w tym zawodzie.

  • W ramach zajęć lekcyjnych uczeń odbywa kurs na prawo jazdy w kategorii B (posiadamy własny ośrodek szkoleniowy), a opłata dotyczy wyłącznie zwrotu kosztów za paliwo.

  • Dodatkowo uczniowie uczestniczą w organizowanych na terenie szkoły kursach specjalistycznych, wyjazdach zawodowych do różnych firm i instytucji związanych z higieną i pielęgnacją zwierząt.

  • Uczniowie w trzeciej klasie w okresie wiosennym odbywają 3 tygodniową praktykę w wyznaczonych punktach weterynaryjnych, a latem istnieje możliwość zarobkowego wyjazdu do Niemiec.